Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να πληρώσω μεσίτη προκειμένου νa αγοράσω ή να πουλήσω;

Διότι ο ειδικός φτάνει πιο εύκολα και γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα από τον μη ειδικό. Κι ειδικά στις αγοραπωλησίες η απώλεια χρόνου σημαίνει χαμένη ευκαιρία κι η χαμένη ευκαιρία μεταφράζεται πάντα σε χρηματική απώλεια πολλές φορές μοιραία. "Δεν μπορείς να νικήσεις την αγορά" (you can't beat the market) είναι η πασίγνωστη ατάκα των χρηματιστών της Wall St. τα τελευταία 100 χρόνια κι έχει αποδειχτεί αλάνθαστη. Βέβαια δεν μιλάμε για μεσίτες-μεταπράτες!!...αλλά για επαγγελματίες που είναι μέσα στην αγορά και την μελετούν/παρακολουθούν ανελλιπώς...

Από πού μπορώ να κρίνω τον επαγγελματία μεσίτη από τον σκιώδη διαμεσολαβητή;

Πέρα από τις γνώσεις του που με τις ιδιομορφίες της ελληνικής πραγματικότητας πρέπει να απλώνονται από την γνώση της αγοράς μέχρι την φορολογία ακινήτων και βασικές νομικές και πολεοδομικές διατάξεις, στο γραφείο του πρέπει να έχει σε εμφανές σημείο την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος θεωρημένη από τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών. Αν δεν την έχει, ρωτήστε τον ευθέως αν είναι μέλος του Συλλόγου πού σημαίνει ότι έχει έγκριση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Αν σας δικαιολογηθεί ή προσπαθήσει να αποφύγει το θέμα, τηλεφωνήστε στο Σύλλογο Μεσιτών ή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και με το όνομά του διαπιστώστε μόνοι σας αν έχετε απευθυνθεί σε επαγγελματία ή όχι.

Πώς μπορώ να εμπιστευτώ ένα μεσίτη ότι με συμβουλεύει σωστά στην αγορά μου όταν εκπροσωπεί ταυτόχρονα και τον πωλητή;

Αυτό πράγματι μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικό πρόβλημα γι' αυτό στην Αμερική και στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν επιτρέπεται ο ίδιος μεσίτης να έχει τον αγοραστή και τον πωλητή. Όμως στην Ελλάδα, που εν πολλοίς οι τιμές στην αγορά ακινήτων καθορίζονται από τους πωλητές-ιδιοκτήτες, είτε κατασκευαστές είτε ιδιώτες είν΄αυτοί, ο ρόλος του μεσίτη στη διαμόρφωση τιμών είναι μάλλον παραινετικός & συμβουλευτικός παρά καθοριστικός. Σε αυτό το θέμα οι πλέον επαγγελματίες μεσίτες δεν διστάζουν να συνεργαστούν με άλλους μεσίτες προκειμένου να ολοκληρωθεί μια ανάθεση όσο γίνεται πιο γρήγορα, παρά να περιμένουν να "τσιμπήσουν" και τον άλλο παράγοντα της αγοραπωλησίας προκειμένου να πληρωθούν κι από εκεί. Τέλος, ο μεσίτης ως μεσολαβών είναι εκτεθειμένος και το ξέρει σε θέματα αστικής ευθύνης.Αν διαπιστώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά κι εφιστείσετε την προσοχή του δικηγόρου σας που ούτως ή άλλως έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία, εκείνος με την σειρά του κρούει τον κώδωνα της "αστικής ευθύνης μεσολαβούντων" με τον ενδεδειγμένο τρόπο στον μεσίτη.

Είναι απαραίτητο να υπογράψω είτε ως αγοραστής είτε ως πωλητής εντολή ανάθεσης στον Μεσίτη;

Βεβαίως. Ένα άλλο σημάδι επαγγελματισμού του μεσίτη είναι να σας δώσει να υπογράψετε εντολή ανάθεσης σε έντυπο εγκεκριμένο από το Σύλλογο Μεσιτών όπου κατοχυρώνεται η αμοιβή του. Οι μεσίτες-κομήτες είναι μάλλον απίθανο να σας προτείνουν τέτοια συναλλαγή διότι απλούστατα δεν μπορούν μέσω δικαστηρίων να διεκδικήσουν την αμοιβή τους. Όμως, πέραν του μεσίτη κατοχυρώνεστε κι εσείς επειδή ταυτόχρονα δεσμεύεται κι ο μεσίτης απέναντί σας με το αντίγραφο ανάθεσης που σας δίνει.

Όταν δώ ένα ακίνητο που με ενδιαφέρει, πώς προχωρώ με τον μεσίτη;

1. Ο μεσίτης σας δίνει συμβόλαιο και τοπογραφικό του ακινήτου κι εσείς με αυτά απευθύνεστε στο δικηγόρο σας προκειμένου να κάνει το νομικό έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο και στον τεχνικό σας σύμβουλο (πολιτικό μηχανικό, αρχιτέκτονα).

2. Πριν καταλήξουν δε όλα αυτά σε συμβόλαιο και για να έχετε με βάση τα ειοθότα κατοχυρώσει ότι το ακίνητο "περιμένει" να του εξετάσετε την καταλληλόλητα, μεσολαβεί η απόδοση μιας προκαταβολής προς τον πωλητή με ιδιωτικό συμφωνητικό παρουσία των δικηγόρων αμφοτέρων των μερών και του μεσίτη. Είθιστε να δίνεται ανάλογα με το ύψος της αγοράς ένα εύλογο ποσόν που αντιπροσωπεύει από το 1%-5%.

Πώς μαθαίνω πόσα τετραγωνικά χτίζω σε ένα οικόπεδο;

Ο επαγγελματίας μεσίτης πριν σας προτείνει κάποιο οικόπεδο, έχει φροντίσει και ξέρει τους όρους δόμησης στην περιοχή που βρίσκεται το οικόπεδο διότι έχει ζητήσει το τοπογραφικό του οικοπέδου. Στο τοπογραφικό αναγράφονται οι όροι δόμησης όπως τους καθορίζει το γραφείο της Πολεοδομίας. Παρ΄όλ΄αυτά, η επιβεβαίωση επιβάλλεται είτε με το να επισκεφτείτε εσείς την Πολεοδομία και να ρωτήσετε ή να αναθέσετε την επαλήθευσή του ή αν το τοπογραφικό είναι παλιό, την εκπόνηση καινούριου στον μηχανικό της προτίμησής σας. Ούτως ή άλλως ακόμα κι αν δεν είναι επιβεβλημένο από τον νόμο, όταν πρόκειται να κάνετε μια αγορά ακινήτου επιβάλλεται για λόγους αγοράς να έχετε κι έναν τεχνικό σύμβουλο.

Είναι υποχρεωμένος ο πωλητής να δώσει κάτοψη και συμβόλαιο του ακινήτου ή τοπογραφικό του οικοπέδου που πουλάει;

Βεβαίως, διότι έτσι αποδεικνύει εύκολα και γρήγορα τα προσόντα του ακινήτου του. Τα καλά οργανωμένα μεσιτικά γραφεία φροντίζουν με το που δέχονται μια ανάθεση προς πώληση να εξασφαλίζουν και τα ανωτέρω ντοκουμέντα για να διευκολύνουν τους αγοραστές τους να αποφασίσουν γρηγορότερα.

Το καταστατικό της πολυκατοικίας είναι σημαντικό έγγραφο προκειμένου ν΄αγοράσουμε ένα διαμέρισμα;

Σοβαρότατο, ειδικά αν πρόκειται να αγοράσετε επαγγελματικό χώρο σε πολυκατοικία! Δείχνει τους τρόπους διευθέτησης των συγκρουομένων θεμάτων που προκύπτουν από την συγκατοίκηση, καθώς και τους περιορισμούς στις χρήσεις επαγγελματικών χώρων, κοινοχρήστων χώρων, εξόδων, μεταβολών.. Είναι το έγγραφο που το επικαλείται κάθε συμβόλαιο ξεχωριστής ιδιοκτησίας στην αρχή του και αναφέρεται στον νόμο του 1929 περί οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Αν δεν έχει ο πωλητής το καταστατικό της πολυκατοικίας και το τοπογραφικό, τι κάνω;

Στην πρώτη σελίδα κάθε συμβολαίου αναφέρεται το όνομα του συμβολαιογράφου πού συνέταξε το συμβόλαιο με το καταστατικό της πολυκατοικίας του ακινήτου και την κάτοψη/τοπογραφικό. Με ένα τηλεφώνημα στο σύλλογο συμβολαιογράφων μαθαίνετε το τηλέφωνο και το γραφείο του ή ποιος συμβολαιογράφος έχει πάρει το αρχείο του και ζητάτε ένα αντίγραφο το οποίο μπορεί να βγει σε λίαν σύντομο χρονικό διάστημα, αν ο συμβολαιογράφος έχει χρόνο ή οργανωμένο γραφείο.

Είναι υποχρεωτική η περίφραξη σε οικόπεδο που πωλείται;

Υποχρεωτική δεν είναι με την έννοια του νόμου, αλλά με την έννοια της πρακτικής ζωής. Και οι καταπατήσεις αποφεύγονται/δυσχαιρένονται και η επαλήθευση των τετραγωνικών του από τον επικείμενο αγοραστή γίνεται ευκολότερη. Επί το γενικότερον, όσο πιο "νοικοκυρεμένο" είναι ένα προς πώληση ακίνητο, τόσο πιο παρουσιάσιμο γίνεται και πιο εύκολα "φεύγει".

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Εγγραφή στο Newsletter μας